Absynthe Minded @ Kunstencentrum Vooruit (Concertzaal): Strakke band, schizofreen publiek

© CPU – Jan Van Hecke

Absynthe Minded staat sinds 2021 al twee decennia op de planken en de band rond frontman Bert Ostyn bracht daarom vorig jaar een verzamelaar uit, Saved Along The Way. Bij die plaat hoorde ook een concertreeks, maar corona strooide roet in het eten. De Gentse fanbase moest dan ook een half jaartje geduld uitoefenen vooraleer ze de lokale helden aan het werk kon zien. Uitstel is echter geen afstel en het publiek had er duidelijk zin in. De Concertzaal van Kunstencentrum Vooruit was uitverkocht.

De groep heeft een reeks Belpopklassiekers op zak om U tegen te zeggen en blijft vrij populair, niet alleen door de muziek, maar ook door Ostyns zakeninstinct. De jazz in debuut Acquired Taste werd al gauw ingeruild voor klassiekere rock- en later popinvloeden, en na een split begin jaren jaren tien lanceerde de frontman een nieuwe versie van de band in 2017. Die spreekt een nieuw publiek aan sinds Ostyn deelnam aan het VTM-programma Liefde Voor Muziek, maar telt behalve de frontman alleen nog bassist Sergej Van Bouwel onder de oude rotten.

‘Begin nooit met zingen, je hebt er geen goeie stem voor’, kreeg Ostyn naar verluid ooit te horen van een van zijn eerste muziekleerkrachten, maar dat was natuurlijk iemand met een slecht oor. De man heeft een warme, ietwat hese stem die uit de duizenden herkenbaar is en klonk meteen on point, toen hij samen met Van Bouwel het optreden opende met “Easy”. Een toepasselijk begin van het optreden, met alleen een geprogrammeerde beat als backup voor de twee kameraden.

De rest van de band mocht daarna aansluiten en speelde onmiddellijk een reeks hits waaronder “Heaven Knows”, “Moodswing Baby” en “Space” (met drumster Isolde Lasoen in de line-up, die ondertussen op zowat de helft van de Belgische platen lijkt mee te spelen). Het publiek ging meteen uit de bol en klapte enthousiast mee, om tussen de nummers door oorverdovend te applaudisseren. Supertof, ware het niet dat het publiek bijna even enthousiast lulde tijdens de iets minder bekende nummers.

Het VTM-publiek dat de band op de laatste paar platen wist aan te trekken, staat in schril contrast met de ietwat oudere, alternatievere fanbase, die de groep nog kent uit zijn Studio Brussel-dagen. En hoewel die eerste groep luid joelde elke keer als gitarist Toon Vlerick een gitaarsolo liet horen, leek ze soms meer bezig te zijn met het maken van selfies dan met de muziek. Ronduit irritant, zeker met het vele gepraat tijdens de nummers. Misschien lag het aan het muziekvolume in de zaal, dat gerust wat luider had mogen staan.

De oude fanbase werd gelukkig bediend met enkele nummers van de eerste plaat en zelfs de ep History Makes Science Fiction. “Pretty Horny Flow” en “People of The Pavement” swingden als vanouds, al missen wij nog steeds het vioolwerk van ex-lid Renaud Ghilbert. Vlerick lijkt sinds een tijdje de cello te hebben opgepikt, maar wist net niet de snijdende kracht van Ghilberts partijen te evenaren. Desondanks een grote vooruitgang ten opzichte van een paar jaar geleden.

De achtergrond van het podium was minimalistisch, met een rood gordijn en bescheiden belichting die de focus legde op de performances. En het moet gezegd worden, de band klonk retestrak. Toch misten wij dus wat scherpte en punch in de muziek, waardoor de groep enkele keren in Jamie Cullum-territorium dreigde te belanden. Opvallend was dat behalve hit “My Heroics Part One” en popnummer “Substitute” ook geen enkel nummer uit New Day de revue passeerde. Nochtans de doorbraakplaat en het beste album dat Absynthe Minded volgens ons heeft uitgebracht. De band liet ook het toepasselijk getitelde There Is Nothing helemaal links liggen.

De focus lag vanavond grotendeels op de popliedjes, en eerlijk is eerlijk, met de nieuwe ietwat conventionelere arrangementen die de nieuwe line-up brengt, valt het nog meer op hoe goed de melodieën van Ostyn eigenlijk wel niet zijn. Nieuwere liedjes als “Kingpin”, “Riddle Of The Sphinx” en “Mixing The Medicine” pasten naadloos in de set, al wekten de samples in dat laatste nummer gemengde reacties op bij enkele omstaanders. Zelf stoorden we er ons niet aan. Enkel het wat zagerige “Echo Chamber” viel uit de toon.

Absynthe Minded speelde een thuismatch met een laaiend enthousiast publiek én een performance die quasi vlekkeloos was. Er werd vooral geplukt uit het zelfgetitelde album, en voorlaatste nummer “Envoi” deed het publiek de hele tekst meebrullen. Ostyn was ook charmant en sprak geregeld met de zaal – zo werd een mankementje met een elektrische gitaar aan de Russen toegeschreven. Toch viel op dat dit een heel ander Absynthe Minded is dan de oude bezetting, maar zouden wij opnieuw gaan kijken? Absoluut. Goed optreden.

Setlist:

Easy
Pretty Horny Flow
Heaven Knows
Moodswing Baby
Riddle Of The Sphinx
Space
Beam
End Of The Line
People Of The Pavement
Surrender
Cherry Picking
Papillon
My Heroics Part One
Beam
Kingpin
Mixing The Medicine

Echo Chamber
Envoi
Substitute

You can download Absynthe Minded @ Kunstencentrum Vooruit (Concertzaal): Strakke band, schizofreen publiek. You can also see interesting things about Of Human Bondage P by W Somerset Maugham Full book

Title : Of Human Bondage P by W Somerset Maugham Full book
Artist : Main AudioBooks & Movies
Duration : 44:34
Size : 61.2 MB
Source : Youtube Music/Video
Type of file : Audio/Video (.mp3 .mp4)

This is Part 1,
For Part 2, go to: youtu.be/6LD6nD_SNAI
For Part 1, go to: youtu.be/G4BfY-FlKK4

Of Human Bondage, published in 1915, is considered to be W. Somerset Maugham’s best work. Many believe the novel to be one of the world’s literary masterpieces. The story follows Phillip Carey from early childhood through his 30’s. Orphaned at 9, Phillip spends his early years raised by his childless aunt and uncle. His aunt tries to be a mother to Philip, but she is unsure how to behave whereas his uncle, a vicar, takes a cold disposition towards him. Philip is sent to a boarding school but his shyness and his club foot make it difficult for him to fit in. The novel follows this theme throughout as Phillip travels to Germany, France, and England, makes new acquaintances, searches for his life’s calling, and experiences romantic episodes. Mildred in particular, will leave you wondering about Phillip's obsession and passion for such a woman. More than a few of us have had “our Mildred”. The characters in Of Human Bondage are real-life with faults, qualities, and feelings that Maugham describes so vividly. It would not be unusual that we have encountered individuals with traits similar to the characters in this book. At times the emotions in this novel, so simply but purely written, will leave you either sad or happy and even perhaps, teary-eyed as the enthusiasm of youth is met with reality as Phillip tries to discover the meaning of HIS life through the dreams of others.


Maybe you also like the following: