Stay Idle – Vulture Culture (★★★½): Een vlakke klets om de oren

De Limburgse garagepunkband Stay Idle is zo’n groep die de afgelopen jaren steeds op onze berenradar heeft gestaan. Het viertal uit Houthalen haalde in 2019 al de finale van Sound Track en wist ook de selecties van Humo’s Rock Rally 2020 en De Nieuwe Lichting 2021 te behalen. Naast heel wat verschroeiende optredens brachten zanger/gitarist Vincent Hoogmartens, drummer Ronald Vanoppen, bassist Alex Hardy en gitarist Manuel van den Notelaer doorheen de jaren ook al enkele singles uit. Zo blies het viertal ons eind 2020 omver met debuut “So Tame” en opvolger “Adjacent Replacement” maakte van hetzelfde laken een gescheurde jeansbroek. Met de release van hun debuutalbum in het vooruitzicht, bekroonden wij hen begin dit jaar tot een van de ‘Grote Beren van Morgen‘. Je mag dus gerust zeggen dat de verwachtingen rond Stay Idle hooggespannen zijn en dat er lang is gewacht op de release van deze debuutplaat.

Nochtans lag Vulture Culture al een tijdje in de ijskast te wachten om uitgebracht te worden. De coronacrisis, de zoektocht naar een label en een grote vinylschaarste zorgden ervoor dat de release op de lange baan geschoven werd, tot mei 2022 eindelijk kon aangeduid worden op de kalender van de bandleden. Nu dat debuut beschikbaar is, kunnen we de proef op de som nemen. Voldoet Stay Idle over heel de lijn aan de verwachtingen? Omdat punkers het graag kort houden, geven we het antwoord hier al even weg: ja!

Het gevarieerde “Adjacent Replacement” en de stomende single “So Tame” vinden we vooraan op het album, en zo kan je spreken van een stevige tandem die de plaat op gang trekt. Hoewel je de tandem gerust mag uitbreiden naar een racemotor met acht wielen, want vanaf de eerste noten wordt het gaspedaal diep ingetrapt om vervolgens niet meer gelost te worden. Op Vulture Culture hoor je geen akoestische zijsprongen en al helemaal geen obligaat traag nummer in het midden van de plaat, maar gewoon acht supersnelle lappen waarin de elektrische gitaar wordt ingeplugd en de versterkers ver in het rood gaan.

Het sterkste punt van Stay Idle is dat ze hun nummers voldoende gevarieerd houden en eigenlijk nooit al hun eieren in dezelfde mand leggen. Zo hebben de nummers meer te bieden dan enkel een catchy riff of een aanstekelijk refrein, maar wordt met tempowisselingen en veranderingen in de melodie gespeeld om de liedjes spannend te houden. Zo is “Primal” gebouwd op een plompe baslijn die ons wat deed wegdromen naar Nirvana ten tijde van Bleach, maar wordt er na een aanstekelijke, bluesy eerste helft overgestapt naar supersnelle garagerock. “Cult Cruiser” en “Stay Idle” lijken te starten als mysterieuze ballads, maar ontaarden al snel in een orgie van rommelende drums en scheurende gitaren. Het afsluitende “Sugarcoat Me” is veruit het meest rechttoe rechtaan, al is het briesend nummer meer een statement dan een song.

De productie van Vulture Culture was in handen van Thomas Valkiers, iemand die ook al instond voor platen van onder andere Equal Idiots. Het album klinkt dan ook lekker scherp en vettig. Met slechts acht nummers op de tracklist klokt de langspeler af op iets meer dan twintig minuten, en het spreekt voor zich dat je je al die tijd absoluut niet verveelt. Het viertal brengt snedige garagepunk met vlammende gitaren, rollende bassen, snelle drums en vooral veel schreeuwerige zang. Alles volgens het boekje dus, en op Vulture Culture zal je dan ook geen wereldschokkende vernieuwingen voor de muziekwereld ontdekken. Stoort dat? Natuurlijk niet, want met zijn debuut slaagt Stay Idle er wel in om je een feestelijke tijd te bezorgen.

Op Vulture Culture lost het Limburgse viertal de hoge verwachtingen in met een scherpe verzameling gevarieerde rammelrock en garagepunk. Het debuut is het muzikale equivalent van een welgemikte trap tussen de benen, een vlakke klets om de oren. Verwacht geen grote vernieuwingen binnen het genre, maar wel een gegarandeerd feest op de dansvloer. Live zullen de acht nummers elk publiek ongetwijfeld doen veranderen in een zwetende en springende massa. Je kan Stay Idle op 7 mei aan het werk zien in WERF Hasselt, maar daarnaast zet de band nog heel wat andere Vlaamse podia in vuur en vlam. Check dus zeker hun sociale media als je hen ergens live aan het werk wil zien.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify!You can download Stay Idle - Vulture Culture (★★★½): Een vlakke klets om de oren. You can also see interesting things about Vlakke luchtlagers uit eigen productie - STT Products

Title : Vlakke luchtlagers uit eigen productie - STT Products
Artist : STT Products
Duration : 00:23
Size : 539.06 kB
Source : Youtube Music/Video
Type of file : Audio/Video (.mp3 .mp4)

Maybe you also like the following: