Tool @ Sportpaleis: Mythische dominantie

© CPU – Bert Savels

 

Wanneer je een ticket koopt voor een show van Tool, weet je meteen dat het al zijn geld zal waard zijn. In het Sportpaleis waren de tickets niet goedkoop, maar toch vlogen ze als zoete broodjes over de toonbank. Iedereen wilde erbij zijn, want de laatste keer dat we de band in een Belgische zaal aan het werk konden zien, is al van 2006 in Vorst Nationaal geleden. Sindsdien speelde de band wel nog twee keer op een festival, waarvan de laatste keer op Rock Werchter in 2019, waar ze een onvergetelijke indruk naliet. Iets later dat jaar verscheen hun langverwachte plaat Fear Inoculum en het was ook daaruit dat dit keer heel wat geput werd. Het Sportpaleis zat (maar niet te lang) erbij en keek ernaar en liet zich meer dan twee uur vervoeren in een hypnotische wereld waarbij angst en vernieling je omarmen als een goeie vriend.

Opener Brass Against blijkt een blazercollectief te zijn dat covers brengt van metalnummers in een brass jasje. Zo hoorde we Rage Against the Machine, Led Zeppelin en ja, zelfs Tool. Een beetje vreemd om de hoofdact al in je eigen act te brengen en dat was ook wel beetje de teneur van de hele set. De band weet wel een bepaalde energie te brengen, maar houdt het vooral zeer simpel en tamelijk voorspelbaar. Er zit namelijk ook gitaar en drum werk in waardoor de covers enkel verschillen van het origineel door de blazers. Een band die je dus evengoed op een lokaal dorpsfeest zou kunnen zien en waarbij de sfeer even goed zou zijn als hier. Alleen kwam de coverband nu uit New York en bevatten ze steengoede muzikanten.

Dan was het toch allemaal stukken beter en origineler bij Tool. De band had alles uit de kast gehaald om er visueel en muzikaal een spektakel van te maken. Met een doek rond het podium was het begin bevreemdend, maar net op die manier spelen ze ook in op het spektakel. Er wordt op geprojecteerd om het geheel allemaal rijker te maken, maar ook om de muziek voor zich te laten spreken. Het visuele aspect is belangrijk bij Tool, zoveel is duidelijk want van begin tot eind waren er achter de band indrukwekkende beelden te zien.

Zo ging er bij opener “Fear Inoculum” een zon schijnen achter de band, al was het meer een zonne-explosie dat voor het extravagante geheel zorgt. Op die manier weten we al meteen waar we hiervoor in het Sportpaleis zijn: een mythische dominantie. En die dominantie gebruiken ze het hele concert door. Zo spelen ze eerst anderhalf uur aan een immens tempo muziek om nadien doodleuk tien minuten pauze te nemen. Een bisronde waarvoor je niet diende te applaudisseren als het ware.

Voor de show begon, werd de zaal opgeroepen om geen foto’s te nemen en zeker ook geen moshpit te starten. Gelukkig mocht er wel nog geheadbangd worden en dat werd bij de vleet gedaan. Tool had gekozen voor een furieus openingssalvo waarbij de duivel ontbonden werd en volledig uit de diepste krochten van de hel werd gehaald. Daarvoor hadden ze de hulp in geroepen van “The Pot”, dat al heel vroeg in de set aan bod kwam. En dat werkte, het publiek stelde zich recht en liet zich volledig in nemen door de sound die Tool met zich meebracht. Een imposante sound die zelfs in een Sportpaleis tot zijn recht kwam.

Toch was de Toolshow in het Sportpaleis eentje voor de echte fans, want veel hits kon je niet echt horen. Nadien hoorden we dan ook veel gelegenheidsconcertgangers jammeren. Dat wil niet zeggen dat ze niet genoten van hetgeen de band op display bracht, maar het was toch meer een intense ervaring dan een hitshow. Het was dan ook logisch dat iedereen verplicht werd om te zitten, al kon Maynard James Keanan het na vijf nummers wel niet meer aanzien. ‘Als ik hier als 58-jarige kan rechtstaan, dan kunnen jullie dat ook’ en het publiek volgde gezwind. De band heeft duidelijk lef en daarvoor staan ze natuurlijk ook bekend.

Het lefgehalte van Tool zit hem niet enkel in de setlist. Zo steekt de bassist zijn middelvingers uit na de reguliere set en is de frontman niet altijd even vriendelijk tegen zijn roadies. Het leven van een rockstar is lastig en dat merkten we duidelijk. Het visuele beperkte zich dus niet alleen tot de visuals, maar ook de muzikanten maakten er een showtje van. Toch waren het vooral de visuals achter de band die voor het indrukwekkende schouwspel zorgden. Zo werden we hypnotiserend in bedwang gehouden door bezwerende en bewegende Rorschach testen. Op die manier ga je natuurlijk altijd op zoek naar jezelf en jezelf vinden dat doe je bij Tool niet. Het enige wat je vindt is het zwartste wat je in jezelf hebt zitten. Bij de een is dat een afgrijselijke euforie, bij de ander gewoon even een eigen wereld.

Tool had zijn set heel goed in elkaar gestoken, al zakte het toch even in na “The Grudge”. Zo een nummer is natuurlijk lastig te overtreffen en “Descending” en “Right In Two” deden dat niet echt. Het was een rustmoment, want daarna knalde “Hooker With A Penis” alles aan gort. Het publiek ging wild en nadat de gitaren nog even doorgierden, verscheen plots een klok van tien minuten op het scherm. We kregen een pauze, waarna Danny Carey zijn moment kreeg met “Chocolate Chip Trip”. Overbodig maar wel een leuke intro op “Culling Voices”. Voor de gelegenheid ging de band er bij zitten en was de intro hele intiem. We kregen zelf fleurige confetti, wat toch wel raar is bij een band als Tool. Alleen was het meer bedoeld als een sfeerschepping en dus paste het wel in het geheel.

Tool rondde daarna in schoonheid af met “Invincible” en we waren meer dan twee uur in een eigen wereld gedropt. Een band als Tool is live altijd een ervaring en zelfs als ze de focus leggen op Fear Inoculum, kan niets dat overtreffen. “Pneuma” is een echte klassieker in wording en live werd dat zonder toeters of bellen nog duidelijker. Tool is live gewoon een fenomeen en niets kan daar aan tippen, of ze nu ook proberen of niet. Toch hadden we in Het Sportpaleis net iets meer herkenbaarheid verwacht zonder al die te lange, nieuwe nummers. Maar goed, zelfs nu was het weer genieten van begin tot eind en dat moet je maar doen als band.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Fear Inoculum
Opiate
The Pot
Pushit
Pneuma
The Grudge
Right in Two
Descending
Hooker With a Penis

Chocolate Chip Trip
Culling Voices
InvincibleYou can download Tool @ Sportpaleis: Mythische dominantie. You can also see interesting things about TOOL - Schism

Title : TOOL - Schism
Artist : TOOLVEVO
Duration : 07:27
Size : 10.23 MB
Source : Youtube Music/Video
Type of file : Audio/Video (.mp3 .mp4)

“Schism” by Tool
Listen to Tool: Tool.lnk.to/listenYD

Get The New Album “Fear Inoculum” Available Now:
smarturl.it/TOOLFIa?iQid=yt

Listen to TOOL’s Full Catalog – Available Now:
smarturl.it/TOOLCatalog?iQid=yt
 
Upcoming TOOL Tour Dates: 
toolband.com
 
TOOL Official Store:
store.toolband.com/
 
Subscribe to the official Tool YouTube Channel: Tool.lnk.to/subscribeYD

Connect With TOOL: 
Facebook: Tool.lnk.to/followFI
Twitter: Tool.lnk.to/followTI
Instagram: Tool.lnk.to/followII
Website: Tool.lnk.to/followWI
Spotify: Tool.lnk.to/followSI
 
Lyrics:
I know the pieces fit 'cause I watched them fall away
Mildewed and smoldering, fundamental differing
Pure intention juxtaposed will set two lover's souls in motion
Disintegrating as it goes testing our communication
The light that fueled our fire then has burned a hole between us so
We cannot see to reach an end crippling our communication
I know the pieces fit 'cause I watched them tumble down
No fault, none to blame, it doesn't mean I don't desire
To point the finger, blame the other, watch the temple topple over
To bring the pieces back together, rediscover communication

#TOOL #Schism #Rock


Maybe you also like the following: